Trots flera framgångar i Tunisien sedan den arabiska våren så kvarstår stora utmaningar vad gäller mänskliga rättigheter i landet. HBTQI+-personer har blivit mer synliga sedan revolutionen, men ett decennium senare står de fortfarande inför många utmaningar och orättvisor.
Den 28-åriga juriststudenten och människorättsförsvararen Hamza Nasri är verksam inom Intersection Association for Rights and Freedoms, en oberoende organisation som kämpar för mänskliga rättigheter med särskilt fokus på HBTQI+-personers rättigheter i Tunisien.
-Revolutionen gav HBTQI+-personer ett visst utrymme att protestera och bli synliga i samhället. Men till exempel homosexualitet är fortfarande kriminaliserat i Tunisien och kan ge upp till tre års fängelse. Ungefär 80–100 HBTQI+-personer frihetsberövas varje år i Tunisien på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet, men förmodligen finns det också ett stort mörkertal, berättar Hamza.
Utöver att homosexualitet är kriminaliserat i Tunisien, är det vanligt att HBTQI+-personer blir utsatta för stigmatisering och diskriminering. Hamza berättar att rättsväsendet i Tunisien kan tvinga HBTQI+-personer att flytta från sin hemstad, de blir då isolerade från alla de känner. Det finns även flera fall där personer blivit nekade adekvat sjukvård på grund av sin könsidentitet.
-Transpersoner är inte juridiskt erkända i Tunisien. De blir systematiskt diskriminerade inom hälso- och sjukvården – transmän behandlas som kvinnor, och transkvinnor som män.
Intersection arbetar för att våld och diskriminering gentemot HBTQI+-personer i Tunisien ska upphöra. Organisationen består av en grupp aktivister som har kämpat inom civilsamhället sedan revolutionen. Intersection arbetar med flera teman såsom rättigheter för kvinnor, HBTQI+-personer, flyktingar och asylsökande.
–En central del i Intersections arbete är också att försvara andra människorättsförsvarare som till exempel står upp för demokrati och rättvisa. Det gör vi bland annat genom att bistå med juridisk rådgivning och representation.
I somras stängde Tunisiens president Kaïs Saïed ned parlamentet och avskedade flera ministrar. Sedan dess har allt fler människorättsorganisationer varnat för att landet kan vara på väg i en mer auktoritär riktning. I dagsläget besitter presidenten en stor del av makten i landet, det riskerar att skapa en miljö där mänskliga rättigheter sätts på spel.
–I och med det instabila politiska läget prioriterar vi just nu arbetet med att stärka och stötta grupper i civilsamhället, säger Hamza.
Sverige har ett gott rykte i Tunisien och har möjlighet att påverka internationellt. Hamza menar att den svenska regeringen och civilsamhället i Sverige i större utsträckning skulle kunna uppmärksamma fall i Tunisien där HBTQI+-personers rättigheter kränks.
– Sverige fokuserar i dagsläget generellt mycket på frågor som rör fred och demokrati. Men jag upplever att det finns ett behov av att oftare lyfta fall kring människorättsbrott i Tunisien. Diskrimineringen mot HBTQI+-personer behöver få större uppmärksamhet internationellt.
Intersection är en av fyra samarbetsorganisationer i Emmaus Stockholms projekt Dialog för fred som arbetar fredsbyggande i Maghreb-regionen med fokus på Västsahara. Projektet har beviljats medel från FBA:s stöd till civilsamhället för fred och säkerhet.